Netgear Nighthawk M6 Pro (MR6450) review - TechGaming (2024)

Review: Netgear Nighthawk M6 Pro (MR6450)

Links;

Navigatie;

 • Specificaties
 • Showcase
 • In de praktijk
 • Conclusie

Netgear Nighthawk M6 Pro (MR6450) review - TechGaming (1)

De Netgear Nighthawk M6 Pro (MR6450) is een mobiele 5G Wi-Fi 6E-router met snelheden tot maximaal 3.600 Mbps. Dankzij de 6GHz-frequentieband weet de Nighthawk M6 Pro deze snelheden te behalen; dit uiteraard gepaard met een 5G-simkaart. Zowel 5G als 4G wordt ondersteund door de Nighthawk M6 Pro.

Netgear bracht eerder in 2020 de Nighthawk M5 (MR5200) uit, een mobiele 5G Wi-Fi 6-router met snelheden tot maximaal 1.800 Mbps. De Wi-Fi 6E upgrade op de Nighthawk M6 Pro verdubbelt dus de theoretische doorvoersnelheid - evenals een betere standaard ondersteuning voor hogere 5G-snelheden. Verder maakt de Nighthawk M6 Pro nog wat upgrades t.o.v. zijn Nighthawk M5-voorganger. Hierover vertel ik je graag meer in het opvolgende hoofdstuk.

De Netgear Nighthawk M6 Pro (MR6450) heeft een adviesprijs van € 999,99, deze is verkrijgbaar in Netgear zijn eigen webshop.

Netgear Nighthawk M6 Pro (MR6450) review - TechGaming (2)

Een overzicht van de specificaties:

Netgear Nighthawk M6 Pro (MR6450) review - TechGaming (3)

Upgrades

De upgrades van de Nighthawk M6 Pro versus de Nighthawk M5 bestaan o.a. uit Wi-Fi 6E gepaard met een verhoogde 5G-snelheid, een snellere ethernetpoort van 2,5 Gbps versus 1 Gbps en een verbeterd LCD-touchscherm. Dit betreft een 2,8″ scherm dat ook een verhoogde resolutie heeft ten opzichte van zijn voorganger.

De Nighthawk M6 Pro weegt 560 gram inclusief batterij. De batterijcapaciteit bedraagt 5040mAh en is uitwisselbaar. Naar wens kan je een extra batterij bijbestellen in de Netgear Webshop. Gemiddeld gaat de batterij tot 13 uur mee. Het is ook mogelijk om de Nighthawk M6 Pro simultaan te laden en gebruiken - dit heb ik uitvoerig getest.

Aan dekkingsgebied kan de Nighthawk M6 Pro zo’n 92,5 m2 overbruggen. Dit is in de zogeheten ‘prestatie- en bereikmodus’ wanneer deze direct op het netstroom is aangesloten met de meegeleverde voedingsadapter. Voor deze modus dien je de batterij te verwijderen. De meegeleverde voedingsadapter gaat uit van een USB Type-C-aansluiting. Tevens is de poweradapter modulair te voorzien van een EU en/of NEMA-plug. Netgear levert deze standaard mee - als zijnde mobiele 5G Wi-Fi 6E-router is dit niet verkeerd.

Met de frequentiebanden is er onderscheid tussen 2,4 GHz, 5 GHz en 6GHz. De 2,4GHz-frequentieband tolereert een maximale theoretische doorvoersnelheid van 700 Mbps. De 5 Ghz en 6GHz-frequentiebanden leveren een maximale theoretische doorvoersnelheid van 2.900 Mbps. Met deze snelheden samengevoegd komen we op een theoretische doorvoersnelheid van 3600 Mbps, ofwel 3,6 Gbps (AXE3600) - een verdubbeling op papier versus zijn voorganger, de Nighthawk M5.

Met de twee aanwezige TS9 RF-poorten is het mogelijk om twee externe antennes aan te sluiten. Tevens dient de aanwezige USB Type-C-poort op de Nighthawk M6 Pro ook als oplaadpunt voor bijvoorbeeld je smartphone of tablet.

Netgear Nighthawk M6 Pro (MR6450) review - TechGaming (4)

De Nighthawk M6 Pro komt in een nette verpakking. Het mag direct duidelijk zijn dat het een mobiele 5G Wi-Fi 6E-router betreft. In de verpakking zit de mobiele router, een 5040mAh-batterij, de poweradapter met modulaire stekkerstukken (EU en NEMA) en de USB Type-C naar USB Type-A-voedingskabel.

Netgear Nighthawk M6 Pro (MR6450) review - TechGaming (5)

Netgear Nighthawk M6 Pro (MR6450) review - TechGaming (6)

Netgear Nighthawk M6 Pro (MR6450) review - TechGaming (7)

Netgear Nighthawk M6 Pro (MR6450) review - TechGaming (8)

Netgear Nighthawk M6 Pro (MR6450) review - TechGaming (9)

Door met de Nighthawk M6 Pro zelf. Het vierkante ontwerp met afgeronde hoeken is 105 bij 105 mm en heeft een hoogte van 21,5 mm. Met de batterij geplaatst, weegt de Nighthawk M6 Pro 560 gram. Voor verdere technische eigenschappen en doorvoersnelheden verwijs ik je naar het voorgaande hoofdstuk omtrent de specificaties - mocht je deze hebben overgeslagen.

Het 2,8″ touchscherm bedekt deels de voorzijde van het ontwerp. Naast dit touchscherm zitten twee touchknoppen, bestaande uit ‘home’ en ’terug’. Met de homeknop kan je eenvoudig terug naar het startscherm (home) en met de terugknop navigeer je eenvoudig door de diverse menu-opties.

Op de rand van de Nighthawk M6 Pro - wat technisch gezien de onderzijde is - zitten de USB Type-C-aansluiting, twee TS9 RF-poorten en 2,5Gbps-ethernetpoort. Op de tegenovergestelde zijde op de rand zitten de aan- en uitknoppen.

Netgear Nighthawk M6 Pro (MR6450) review - TechGaming (10)

Netgear Nighthawk M6 Pro (MR6450) review - TechGaming (11)

Netgear Nighthawk M6 Pro (MR6450) review - TechGaming (12)

Achterop de Nighthawk M6 Pro verwijder je eenvoudig de batterijklep. Op de rechter bovenhoek zit een inkeping om je nagel achter te haken, waarna deze met een trekbeweging los van de mobiele router komt. In de Nighthawk M6 Pro is verdere technische informatie te vinden aangaande de fabrieksinstellingen, admin-login en de Wi-Fi-instellingen.

In de “machinekamer" van de Nighthawk M6 Pro is een resetknop te vinden; deze zet de mobiele router volledig terug naar fabrieksinstellingen. Verder is hier een simslot te vinden en een aansluiting voor de batterij. Voor ingebruikname is het nu enkel een simkaart plaatsen, gevolgd door de batterij op zijn positie te duwen. De Nighthawk M6 Pro is nu operationeel.

Netgear Nighthawk M6 Pro (MR6450) review - TechGaming (13)

Netgear Nighthawk M6 Pro (MR6450) review - TechGaming (14)

Netgear Nighthawk M6 Pro (MR6450) review - TechGaming (15)

Netgear Nighthawk M6 Pro (MR6450) review - TechGaming (16)

Normaliter ga ik bij netwerkgerelateerde reviews in op diverse gebruiksscenario’s gebaseerd op mijn eigen woning. In het geval van de Nighthawk M6 Pro is het toepassingsgebied nét wat anders. Je wil met deze mobiele 5G Wi-Fi 6E-router namelijk op stap. Nochtans heb ik gezocht naar een mooie uitdaging, iets waar ik je in dit hoofdstuk meer over vertel.

Als zijnde introductie kan ik opmerken dat de Netgear M6 Pro zijn belofte nakomt. Voor de review heb ik een prepaid simkaart geplaatst. Dit betreft in theorie een 5G-simkaart, al zie ik vaak dat deze onder 4G+ werkt. Dit is niet een beperking van de Netgear M6 Pro. Het heeft alles te maken met het dekkingsgebied van de provider (en jouw positie). Deze prepaid simkaart van VirtuGo maakt gebruik van het KPN-netwerk. Onder 4G zien we gemiddelde downloadsnelheden van 20 Mbps, waar dit onder 4G+ aanzienlijk hoger ligt tot 80 Mbps. Aan uploadsnelheden doen zowel 4G als 4G+ hetzelfde met circa 15 Mbps.

Netgear Nighthawk M6 Pro (MR6450) review - TechGaming (17)

De praktijktest, ofwel usercase was een verhuizing van onze fabriek voor infraroodverwarming. Er was nog geen directe toegang tot een vaste verbinding, waar de Nighthawk M6 Pro zich in de prestatie- en bereikmodus sterk heeft gemaakt. De werkplek heeft een drietal workstations, twee laptops, een NAS, diverse toestellen en tablets voorzien van netwerkconnectiviteit. Dit was in combinatie met een 5G-simkaart van Vodafone. Bovendien werd er - als zijnde “kers op de taart" - ook nog een 4K-camerasysteem van Eufy aanesgtuurd, bestaande uit vier camera’s. Alle apparaten heeft de Nighthawk M6 Pro naar tevredenheid voorzien van internet.

Het Eufy 4K-camerasysteem was direct met zijn centrale hub aangesloten op de aanwezige ethernetpoort van de Nighthawk M6 Pro. Overdag nam de Nighthawk M6 Pro zijn positie in op kantoor, waarna deze aan het einde van de dag in de loods geplaatst werd. Op afstand meekijken met de camera’s was goed te doen, waar soms kleine ‘hiccups’ waren qua connectiviteit. Gelet wel: hier moet de Nighthawk M6 Pro een groter dekkingsgebied dan 92,5 m2 overbruggen. In sommige gevallen ging het hier al om 300 - 350 m2. Het feit dat er alsnog sprake was van een degelijke werking is dus een puike prestatie te noemen.

Gecategoriseerd als mobiele router staat de Nighthawk M6 Pro prima zijn mannetje als bekabelde router, dan wel in prestatiemodus. Je kan deze modus benaderen via het homescherm onder energiemodus. Normaliter werkt de Nighthawk M6 Pro standaard op de energiemodus gebalanceerd - dit voor de beste batterijduur. Wanneer je in dit menu de energiemodus ‘prestaties en bereik’ selecteert, krijg je de mededeling dat je de Nighthawk M6 Pro direct aan moet sluiten op netstroom zonder batterij. Tevens is er nog een prestatiemodus; deze leunt wel op de batterij en optimaliseert zoals de naam al doet vermoeden: de beste prestaties met de batterij geïnstalleerd.

Netgear Nighthawk M6 Pro (MR6450) review - TechGaming (18)

De Nighthawk M6 Pro is ook te benaderen via een WEB UI van Netgear. Hier vind je vergelijkbare instellingen en daarmee mogelijkheden die je ook kan bedienen op het touchscherm. De Nighthawk M6 Pro leunt op mobiel gebruik; om die reden vinden we alle mogelijkheden goed terug onder de vingers op het touchscherm. Er zijn wat mij betreft weinig beperkingen. Het menu werkt fijn, iets waar Netgear zonder twijfel tijd en aandacht aan heeft besteed.

Je kan spelen met energiebesparende instellingen, zodat de batterijduur optimaal mogelijk is. Updates en firmware ophalen gaat onder de instellingen, waar de mobiele router dit ook zelf kenbaar maakt bij nieuwe updates. Leuke details op het touchscherm is het tonen van een QR-code voor verbinding met het Wi-Fi-netwerk. Bij de initiële ingebruikname loodst de Nighthawk M6 Pro je eenvoudig door de setup heen. De setup bestaat uit het selecteren van de taal, een Wi-Fi netwerknaam en het Wi-Fi-wachtwoord, gevolgd door de basisinstellingen met de bijhorende energiemodus.

Netgear Nighthawk M6 Pro (MR6450) review - TechGaming (19)

Netgear Nighthawk M6 Pro (MR6450) review - TechGaming (20)

Tot zover mijn ervaring met de Netgear Nighthawk M6 Pro (MR6450) mobiele 5G Wi-Fi 6E-router. Hieronder mijn eindbetoog met bijhorende plus- en minpunten.

De Nighthawk M6 Pro maakt onderdeel uit van de categorie mobiele routers. Nu heb je in het vorige hoofdstuk in de praktijk kunnen lezen dat dit beestje wel tot meer toe in staat is. Gebaseerd op de compacte vormfactor en mogelijkheden, lees: Wi-Fi 6E met dikke 5G-ondersteuning, is de Nighthawk M6 Pro misschien wel het krachtigste wat je kan verkrijgen als het om mobiele routers gaat. Hier laat Netgear zich dan ook zeker van zijn beste kant zien.

Het 2,8″ touchscherm werkt soepel en oogt fraai. De aanwezige software/UI werkt prettig en verlangt geen extra bijkomende software zoals een app. Je kan alles eenvoudig beheren op het touchscherm. De beschikbare WEB UI heb ik kort getest; deze doet veel van hetzelfde en wat mij betreft is het touchscherm dé keuze om lekker te netwerken op de Nighthawk M6 Pro. Wanneer je de Nighthawk M6 Pro in het donker gebruikt, zijn de aanwezige home- en terugknop lastig te vinden. Deze lichten niet op, mogelijk omwille batterijbesparing. Nochtans had ik het een mooie toevoeging gevonden.

De Nighthawk M6 Pro is zeker niet goedkoop. Ik kan stellen dat de Nighthawk M6 Pro duur is. Wel krijg je de krachtigste mobiele router van het moment. Ik vermoed dat weinig fabrikanten deze strijd aangaan met Netgear, wat op zich op zijn beurt siert, gezien het feit dat Netgear er wel voor heeft gekozen. Dan wel niet goedkoop, maar wel enorm krachtig en potent voor mobiele netwerken. In dit prijssegment had een screenprotector en beschermsleeve naar mijn mening een vereiste geweest.

Afsluitend: de Nighthawk M6 Pro doet hetgeen wat hij moet doen in pracht en praal. Een dikke mobiele 5G Wi-Fi 6E-router die naar mijn praktijkervaring nog meer vierkante meters overbrugt in de energiemodus prestaties en dekking dan de opgegeven 92,5 m2.

Netgear Nighthawk M6 Pro (MR6450) review - TechGaming (21)
Netgear Nighthawk M6 Pro (MR6450) review - TechGaming (2024)

FAQs

What is the difference between Netgear Nighthawk M6 and M6 Pro? ›

Blazing-fast 5G speeds: Equipped with 5G mmWave Technology it offers speeds up to 8Gbps, the Nighthawk M6 Pro is the fastest mobile hotspot available. Nighthawk M6 offers speeds up to 2.5Gbps, which is still significantly faster than many home WiFi networks.

Is the Nighthawk M6 Pro good for gaming? ›

This is perfect for streaming videos, gaming online, or downloading big files, especially when you're away from city centers. The external antenna makes sure your internet experience is smooth and fast, making the most of the Nighthawk M6 Pro's capabilities.

How fast is the Netgear Nighthawk M6 Pro? ›

Certified with T-Mobile BYOD (up to 50GB) and AT&T Prepaid (up to 100GB) plans; Compatible with Verizon and other major carriers. NEW: Take advantage of cutting-edge 5G mmWave and WiFi 6E technology unlocking 5G speeds up to 8Gbps and WiFi up to 3.6Gbps .

How do I extend the range on my Netgear Nighthawk M6 Pro? ›

With In-Home Performance Mode, you can enjoy expanded coverage throughout your living space. By activating this mode, your M6 or M6 Pro Mobile Hotspot extends its reach, ensuring that your WiFi signal blankets your entire home, doubling coverage up to 2000 sq ft.

Is there a better router than NETGEAR? ›

Best of all, when tested against other, similar routers from names like Asus and Netgear, the AX21 held its own with faster download speeds, better range and low latency too.

How many devices can connect to Nighthawk M6 Pro? ›

The M6 features 5G Sub-6 and WiFi 6 connectivity with 4x the capacity and speed of 4G. Connecting to up to 32 devices at once, the entire household can enjoy smooth and crisp 4K streaming, gaming, and uninterrupted video calls.

Why is the Nighthawk M6 so expensive? ›

With so many advanced broadband and mobile connectivity features, it's no surprise that the M6 Pro comes with a pretty hefty price tag.

How do I optimize my Netgear router for gaming? ›

To enable upstream QoS on your NETGEAR router:
 1. Launch a web browser from a computer or mobile device that is connected to your router's network.
 2. Enter the router user name and password. ...
 3. Select ADVANCED > Setup > QoS Setup. ...
 4. Select the Upstream QoS tab. ...
 5. Select the Enable Upstream QoS (Optimized for Gaming) check box.
Feb 22, 2019

Can you leave a Netgear Nighthawk plugged in? ›

No. Your NETGEAR router is designed for continuous operation, so you can leave it turned on all the time. You don't need to turn your router off if you aren't using the Internet.

Which Netgear router is the fastest? ›

 • Nighthawk® X10 Smart WiFi Router. Industry's fastest router for media streaming with Plex media server.
 • NIGHTHAWK X10 + PLEX. Chock-Full of Sweet Features. Now enjoy your media on all your devices.
 • Nighthawk® X10. World's Fastest Router. Best for 4K Streaming & VR Gaming. ...
 • View More Details. WIFI SPEED. 7.2 Gbps.

Is Nighthawk M6 better than M5? ›

The M6 improves over the M5 by adding bands n12, n14, n29, n30, and n48, but band n46 is still missing. Of course, the M6 falls back to 4G in areas where 5G is not available. The hotspot relies on the Qualcomm Snapdragon X62 modem for 5G connectivity, which supports theoretical 5G data speeds up to 2.5Gbps.

What is the range of Netgear Nighthawk M6? ›

Nighthawk M6 5G WiFi 6 Mobile Hotspot Router, Unlocked, Up to 2.5Gbps. Remove battery and use power adapter to boost WiFi coverage up to 2,000 sq. ft.

How can I boost my Netgear Nighthawk signal? ›

How do I resolve poor wireless range or a weak WiFi signal from my NETGEAR router?
 1. Move your router. A clear line of sight from your router to your devices provides the best WiFi signal. ...
 2. Adjust your router's antennas. ...
 3. Change your wireless channels to avoid interference. ...
 4. Consider a WiFi extender or mesh WiFi system.
Mar 8, 2023

Are WiFi extenders worth it? ›

Even if you have no prior experience with a WiFi extender, installing it will be hassle-free and fast. Although you'll have to configure it to your existing network, it's only one device unlike with a mesh system which uses multiple devices. If you're on a budget, WiFi extenders are an excellent choice.

How do I increase the range of my Netgear wireless router? ›

Install a WiFi Range Extender

One way to improve better WiFi coverage throughout your home is to install a range extender. A range extender increases WiFi coverage by connecting to your existing WiFi router and creating a separate WiFi network that has its own name and security credentials.

Which NETGEAR router is the fastest? ›

 • Nighthawk® X10 Smart WiFi Router. Industry's fastest router for media streaming with Plex media server.
 • NIGHTHAWK X10 + PLEX. Chock-Full of Sweet Features. Now enjoy your media on all your devices.
 • Nighthawk® X10. World's Fastest Router. Best for 4K Streaming & VR Gaming. ...
 • View More Details. WIFI SPEED. 7.2 Gbps.

Does the Netgear Nighthawk M6 have an ethernet port? ›

The Netgear Nighthawk M6 mobile hotspot router delivers advanced features with AT&T 5G and 5G+ compatibility, 2.5 Gigabit Ethernet port, switchable Wi-Fi 6 and 6E capability, long-lasting removable rechargeable battery, data offloading, and support for up to 32 devices.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Carey Rath

Last Updated:

Views: 6307

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Carey Rath

Birthday: 1997-03-06

Address: 14955 Ledner Trail, East Rodrickfort, NE 85127-8369

Phone: +18682428114917

Job: National Technology Representative

Hobby: Sand art, Drama, Web surfing, Cycling, Brazilian jiu-jitsu, Leather crafting, Creative writing

Introduction: My name is Pres. Carey Rath, I am a faithful, funny, vast, joyous, lively, brave, glamorous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.